Zolang er onderwijs "genoten" wordt, bestaat al het spanningsveld tussen onderwijsgevende en leerling.


Als de leerling er al de zin van inziet dat er iets geleerd moet worden, dan nog is het vaak nodig dat de onderwijzer druk op de ketel zet en sancties verbindt aan onvoldoende prestaties. Dat is vandaag de dag zo, en vroeger was het niet anders.

In deze sectie gaan we terug in de tijd! Kies een periode hier onder:
  • 2e eeuw v.c. : Straffen in de 2e eeuw v.c. was meer regel dan uitzondering op school.
  • middeleeuwen : Een van de eerste dingen die je leert in de vaderlandse geschiedenisles: Karel de Grote bevordert in de middeleeuwen als eerste vorst een structurele opzet van het onderwijs.
  • 16e en 17e eeuw : Als we naar de 16e en 17e eeuw gaan, dan zien we dat er inhoudelijk in het onderwijs weinig veranderd is.
  • 17e en 18e eeuw : In de 17e en 18e eeuw hadden de schoolmeesters een grote vrijheid om de straffen zelf te bepalen.
  • 18e eeuw : In de 18e eeuw, in de tijd van de Verlichting komt er eindelijk een nuancering in het nogal stringente lijfstraffensysteem.
  • 19e en 20e eeuw : In de 19e eeuw gebeurt er veel in de Lage Landen bij de zee: het onderwijs wordt bij wet geregeld.Na een schoolstrijd komt er naast de openbare scholen ruimte voor het bijzonder onderwijs.

 
»  WEETJE 


Augustinus, een van de eerste kerkvaders vertelt in het jaar nul hoe hij op school geslagen werd als het leren hem slecht afging. Hij bekent dat hij helemaal niet hield van leren, en dat hij het zeker ook niet gedaan zou hebben, als daar niet de stok van de lijfstraf achter de deur had gestaan!


»  MEDIA 


klik hier om dit item te openen
korte beschrijvingen
ezelsbord, ijzeren kam, blok en kussen
« openen