|
Straffen in de 2e eeuw v.c. was meer regel dan uitzondering op school.
Je hebt vast wel eens gehoord van een Spartaanse opvoeding. In Sparta, in het oude Griekenland was de opvoeding van de kinderen in handen van de staat, maar ook gewone burgers waren gerechtigd en verplicht straffen uit te delen. Jongens die gekastijd werden moesten de klappen zo goed mogelijk en zonder vertoon van pijn proberen te doorstaan. Bedoeling bij deze straffen was niet alleen hardheid aan te kweken, maar ook een geest van uiterste gehoorzaamheid.
Hoe bij de Joden over opvoeding en straf gedacht werd kun je lezen in het en Nieuwe Testament. In de sectie Wie is er nog voor lijfstraffen? lees je er meer over!
Toch werd er in de oudheid niet alleen maar gemept. Quintilianus, een Romeins schrijver uit de eerste eeuw was tegen slaan als straf. Hij vond dat niet alleen heel onnodig bij de opvoeding, maar ook vernederend voor het kind. We denken echter dat deze schrijver een uitzondering in zijn tijd was...
Augustinus, een van de eerste kerkvaders vertelt twee eeuwen later hoe hij op school geslagen werd als het leren hem slecht afging. Hij bekent dat hij helemaal niet hield van leren, en dat hij het zeker ook niet gedaan zou hebben, als daar niet de stok van de lijfstraf achter de deur had gestaan!
|
|
» MEDIA

cartoon straffen in de oudheid « openen

|