|
Een vast punt bij straffen is de relatie tussen straffer en bestrafte.
Is zo'n relatie er niet, dan zal de bestrafte zich weinig aantrekken van de getoonde afkeuring: de straf werkt dan niet écht door. Over dit punt werd en wordt heel wat afgefilosofeerd zonder dat er, tot voor kort, wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is.
Zo'n onderzoek is in 1985 begonnen aan de Rijksuniversiteit van Utrecht, in de vakgroep klinische pedagogiek door Carmen van Meurs, Ellen van Beek en Corrie Verbart.
Vraag bij dit onderzoek was: "Ervaren kinderen een zelfde straf zwaarder als hij gegeven wordt door iemand die zij 'aardig' vinden, dan wanneer deze straf gegeven wordt door iemand die ze niet zo zien zitten?"
Er werden 50 kinderen van 11 en 12 jaar ondervraagd uit groep 8 van diverse basisscholen.
Conclusie uit alle gegevens uit dit onderzoek (het onderzoek is in zes delen te bekijken aan de rechterkant) is dat de strafgever van grote betekenis is voor de wijze waarop de straf door het kind wordt ondergaan.
Niet alleen straft een door het kind 'aardig' gevonden leraar anders dan een hem 'onsympathieke' leerkracht, er zijn in de ogen van het kind ook heel andere bedoelingen en consequenties aan verbonden. De aardige leerkracht waarschuwt meer en geeft meer uitleg en dat wordt door de kinderen positief ervaren. Zij vinden dat er bij een door hen 'aardig' gevonden meester of juf, die minder en ook anders straft, beter geluisterd en gewerkt wordt.
Hoewel kinderen straf van een 'onaardige' onderwijzer erger vinden dan die van een 'aardige' leerkracht, is er geen aanwijzing dat deze ook een betere uitwerking heeft op hun gedrag. Wanneer de 'aardige' leerkracht straf geeft zijn leerlingen eerder geneigd het eigen gedrag eens onder de loep te nemen, in plaats van de straf alleen maar als een onhebbelijkheid van de leraar te beschouwen.
Praten over het te bestraffen gedrag en overleg en uitleg over de te geven straf zijn zeker geen tekenen van zwakte, maar een zeer belangrijk onderdeel van de maatregelen die je wel eens moet nemen om minder gewenst gedrag te corrigeren.
|
|
|