Een andere directeur, Benny van der Linden van het Centrum Leerlingenbegeleiding Vlaanderen ziet jaarlijks op zijn instituut 30 tot 40 Nederlandse "probleemkinderen" voorbij komen.


Het onderwerp "drugs" komt al snel ter sprake. "In Nederland is er sprake van een grotere tolerantie ten opzichte van drugs, daarom wordt er door de jeugd meer mee geëxperimenteerd. Maar in België is het streng verboden. Drugsgebruik kan bij ons ernstige strafrechterlijke gevolgen hebben."

Volgens Van der Linden is ook het cultuurverschil tussen Belgische en Nederlandse jongeren groot. "Wat me opvalt is dat de Nederlandse jeugd zoveel mondiger is dan de Vlaamse. Ze komen eerder voor hun mening uit. Dat kan hier nog wel eens botsen: onze leerkrachten zijn daaraan vaak niet gewend. Een typisch Hollandse opmerking als 'Ach, wat een gezeik', kan bij ons echt niet. Nederlandse jongeren accepteren ook veel moeilijker gezag, ze blijven vragen, drammen, discussiëren. Een discussie met een Vlaamse jongere die 10 minuten duurt, zal met een Nederlander zeker een half uur duren. Dat is geen kritiek, maar wij hechten hier aan hiërarchie. Als wij zeggen 'Punt uit, afgelopen', dan moet het ook einde discussie zijn. We leren ze dat ze soms ook moeten zwijgen ...".

Ouders waarderen de discipline op school ook, meent hij. "Ik heb nog nooit gehoord dat een Vlaams kind naar een Nederlandse school gaat omdat het hier te streng zou zijn". De Nederlandse collega's hebben volgens hem minder greep op de kinderen, omdat de scholengemeenschappen te groot zijn. "Onze scholen zijn een stuk kleiner. Wij kennen van ieder kind de voornaam en de gezinsomstandigheden."

Het is regels voor en regels na, vindt Nico van Mensvoort uit Oosterhout. Zijn zoon Maarten zit op een Belgische school. Voor elke stap die Maarten buiten de school of het internaat wil zetten, moet hij, als vader, toestemming geven. "Hij klaagt daar wel over, omdat hij het hier in Nederland vrijer gewend was. Maar och, dan denk ik maar: hij wordt er niet slechter van ..."

 
»  CITAAT 


"De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt."

J. de Boisson