|
Opvoeding in Amerika: al moet-ie alleen maar niezen, verkoop hem een mep!
Als een kind op de lagere of middelbare school zijn leraar uitscheldt, de muizen uit het biologielokaal laat ontsnappen,of Playboy leest tijdens de les, is het, volgens het hoog gerechtshof, toegestaan hem een pak rammel te geven. Zelfs staat het hof deze wijze van inprenten van goed gedrag toe, als er risico bestaat voor ernstige gevolgen zoals lichamelijk letsel ... Het hof deed deze uitspraak naar aanleiding van een zaak in Dade County, Florida, waar twee jongens, James Ingraham en Roosevelt Andrews, zo hard gemept waren met een plat stuk hout dat ze zich onder medische behandeling moesten stellen. Een federaal hof vond dat deze daad veroordeeld moest worden op grond van een wet die ongewone en wrede straffen verbiedt. Het hoog gerechtshof echter was het daar niet mee eens: het hof vond de betreffende wet wel gold voor gevangenen, maar niet voor schoolkinderen. Deze uitspraak werd nog niet zo gek lang geleden gedaan: in de tachtiger jaren van de vorige eeuw.
Al vanaf de 19e eeuw is het in deze streken heel gewoon dat niet alleen de ouders maar ook de onderwijzers, als verlengstuk van de ouders thuis, de kinderen lijfstraffen mogen toedienen om ze eerlijkheid en plichtsbesef bij te brengen. En hoewel er in de loop der tijd enorme veranderingen in inzicht in de opvoeding hebben plaats gevonden, en men hier en daar vindt dat slaan op school toch niet zo best is, (dit werd al in 1830 beweerd in een publicatie van Horace Mann) blijft de meerderheid van staten in de VS toch lang voor lijfstraffen: alleen in Massachusetts en New Jersey zijn lijfstraffen al enige tijd bij wet verboden.
Discipline is natuurlijk een relatief begrip. Je kunt een zevenjarige op een plattelandschooltje natuurlijk in het gareel houden door te dreigen met een pak slaag, maar een tiener met boksbeugel of ander wapentuig op een school in een stads -ghetto is natuurlijk andere koek. Er zijn over het afgelopen jaar meer dan 204.000 gevallen bekend over leerlingen die geweld gebruikten tegen hun docenten en medeleerlingen, waaronder diverse dramatische gevallen met veel slachtoffers die de wereldpers gehaald hebben. Dit soort zaken doe je niet meer af met een lijfstraf, dit is iets voor de rechtelijke macht.
Lijfstraffen kunnen ook tot gevolg hebben dat het gedrag van gestrafte leerlingen zich ontwikkelt van kwaad tot erger. Uit onderzoek blijkt tevens dat bij het toepassen van een lijfstraf niet alleen de "zonde" telde, maar ook het uiterlijk van de leerling, zijn kleding, huidskleur en manier van doen. Grote willekeur dus bij de "straffer".
Bovendien brandmerk je een leerling door hem te slaan in de ogen van andere leraren en medeleerlingen.
Ook kan de leerling daardoor afglijden tot nog lastiger, ja zelfs crimineel gedrag.
Deze zaken hebben er mede toe geleid dat het beleid op scholen in de meeste staten in de VS vandaag de dag een stuk kindvriendelijker is. Leerlingen kennen hun rechten en weten dat lijfstraffers op wettelijke sanctie kunnen rekenen.
Meer info: http://www.corpun.com/ussc8702.htm
|
|
» MEDIA

link naar artikel corporal punishment not used much locally « openen


link naar artikel beat him when he sneezes « openen


cartoon take 27 « openen

|